Of u nu houdt van het moderne comfort van een camper of van de meer eenvoudige allure van een nacht in een tent, kamperen vereist bepaalde voorzorgsmaatregelen en onvoorspelbaarheid. Welk soort verzekering heb je nodig voor je vertrekt? Wat zijn de meest facultatieve, maar mogelijk nuttige garanties in geval van problemen? De voorkeur wordt gegeven aan dekking voor wettelijke aansprakelijkheid en lichamelijk letsel.
Camping: is verzekering verplicht?
In theorie zou je er geen nodig moeten hebben als je gaat kamperen. Het is dus wettelijk niet nodig om een dekking te hebben als u ervoor kiest om een kampeerplaats te boeken op een camping met diensten, voor het geval u zich op privéterrein van de eigenaars begeeft. De enige uitzondering is als je wilt kamperen in een staatshuis. In dat geval moet u toestemming krijgen van het Staatsbosbeheer. Bovendien moet u bewijzen dat u een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze essentiële voorzorgsmaatregelen beschermen u in geval van schade aan derden, in welk geval u onopzettelijk aansprakelijk kunt zijn voor brand. Maar maak je geen zorgen. In de regel hebben de meeste kampeerders al een aansprakelijkheidsverzekering die is opgenomen in hun uitgebreide huisverzekering, hun autoverzekering en hun verzekering tegen natuurrampen.
Camping: welke verzekering wordt aanbevolen?
Letsel veroorzaakt door een derde aan uw kinderen of aan een derde, diefstal van uw persoonlijke bezittingen, schade aan de topklasse tenten of natuurrampen, onvoorziene sluiting van de camping als gevolg van een grote klimatologische gebeurtenis. In ieder geval is geen verzekering vereist, het wordt aanbevolen. En een beetje geruststelling kan een lange weg gaan tijdens het kamperen. Als u voor uzelf een uitgebreide opstalverzekering hebt, is die wellicht al voor uw hele gezinsleven, inclusief uw vakantie, gedekt voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze dekking kan van belang zijn als u per ongeluk schade toebrengt aan anderen, zoals campingeigenaren of huurders van kampeerplaatsen.
Camping: welke vergoeding voor letselschade?
Maakt u zich zorgen over vallen tijdens een trektocht of over voedselvergiftiging in een tent? Aarzel niet om een "garantie op levensongeval" aan te bieden. De naverzekering dekt u bij een ongeval tijdens uw vrijetijdsbesteding en biedt een vergoeding voor lichamelijk letsel en lichamelijk letsel. De GAV-formules dekken de kosten die niet zijn opgenomen in de dekking van de socialezekerheidsinstelling en de aanvullende ziektekostenverzekering, en voorzien tevens in de betaling van dagvergoedingen in geval van invaliditeit of blijvende arbeidsongeschiktheid of in de vergoeding van de kosten voor de aanpassing van uw woning, indien nodig. De GAV dekt ook ongevallen in een land van de Europese Unie of in Zwitserland, of zelfs in andere landen, op voorwaarde dat het verblijf niet langer dan een maand duurt. U kunt ook uw tent, andere persoonlijke bezittingen en uitrusting beschermen door een specifieke dekking af te sluiten voor schade aan kampeermateriaal als gevolg van natuurrampen.